info@dierenkliniekoostbetuwe.nl

De huid valt er zomaar af!

Op je oude dag door de modder rollen, wie wilt dat nou niet? Golden Retriever Boss heeft op 14-jarige leeftijd in ieder geval nog zeker zo zijn dolle momenten. Dat er daarna een goede douchebeurt moet plaatsvinden neemt hij dan natuurlijk maar voor lief. Het schoonmaken verliep deze keer alleen heel anders dan verwacht. Terwijl het vuil van het voorhoofd van Boss wordt gepoetst, vallen er tot grote schrik allemaal stukken huid af: een ontzettend akelig gezicht! 

In eerste instantie doet de wond heel erg denken aan een diepere en uitgebreide ‘hot-spot’. Dit is een lokale huidontsteking met bacteriën wat ontstaat door herhaaldelijk trauma, bijvoorbeeld doordat de hond er de hele tijd tegenaan schuurt, net zo lang totdat de huid kapot gaat. We zien dit vaker bij honden die door de modder hebben gerold, of hebben gezwommen in verontreinigd slootwater zonder dat ze hierna worden afgespoeld. Ook dieren met met een kwetsbare huid (bijvoorbeeld allergische dieren) zijn gevoeliger voor het krijgen van hot-spots.               

De verdachte hot-spot van Boss gedraagt zich echter helemaal anders. Ondanks pijnstillers, antibiotica en wondzalf wordt Boss er letterlijk steeds zieker van. Hij slaapt alleen maar en heeft enorme pijn aan zijn kop. De plekken verkorsten en zijn ook helemaal niet rustig. Ze breiden zelfs uit en Boss heeft ontzettend last van jeuk, wat het probleem alleen maar erger maakt. Ondanks medicatie tegen de jeuk en een kraag om de wond te beschermen zien we dat het niet goed gaat. De agressiviteit en snelheid van wonduitbreiding is zorgelijk. Onder de korst zien we ondertussen pus ophopen en de haren trek je er allemaal zo uit: de ontsteking breidt zo steeds verder uit de diepte in.

Gezien de ernst en uitgebreidheid kiezen we ervoor huidbiopten te nemen en een kweek van de pus in de wond te doen, om zo hopelijk snel meer duidelijkheid te verkrijgen. Hiervoor brengen we Boss kort onder algehele narcose, wat de eigenaren toch wel erg spannend vinden op deze leeftijd. Gelukkig zien ook zij dat op deze manier doorgaan geen optie is, want Boss heeft tot op de dag van de narcose ondanks meervoudige pijnmedicatie en antibiotica nog altijd veel pijn. Na de ingreep krijgt Boss zijn kraag weer om en voegen we een nieuwe medische wondspray toe die helpt om het wondgebied verder te behandelen en het ongunstiger te maken voor bacteriën.

Als de uitslag van de kweek volgt, worden we er helaas niet geruster op. Er is sprake van een nare rotbacterie, waartegen geen geregistreerde zalfjes of tabletten bestaan. Moet alle vrolijkheid van Boss dan echt door zo’n rotbacterie gaan eindigen na een leuk tafereel in de modder?  

Gelukkig niet. Sinds de start met de speciale wondspray zien we eindelijk wat stapjes in de goede richting ontstaan. De wond wordt minder vurig, droogt wat meer in en de pus verdwijnt. Boss wordt ook blijer en wanneer we niet veel later ook de uitslag van de biopten binnen krijgen wordt het allemaal wat duidelijker. Er worden gelukkig geen kankercellen gevonden, wat ons weer wat meer hoop geeft om de behandeling gestaag voort te zetten. In het verslag wordt onder andere een verdenking uitgesproken over Berenklauw, een ontzettend nare plant die heftige brandwonden kan geven op de huid van mens en dier. Bij Boss is er daarnaast ook een gemene bacterie bijgekomen.

We zien Boss nog een aantal keren voor wondbehandeling op de praktijk, en de fotocollage over 2 maanden tijd is uiteindelijk verbluffend om te zien. Wij zetten deze medische wondspray sinds dit verhaal nu ook steeds meer in bij andere dieren, met ook daar goede resultaten. Waar we bij Boss bijna met de handen in het haar zaten vanwege een onbehandelbare rotbacterie, heeft deze spray in dit moeilijke traject Boss toch wel gered of in ieder geval voorkomen dat de wond verder kon uitbreiden.

Of de haarzakjes niet permanent beschadigd zijn geraakt zal de tijd leren.
In ieder geval hebben we weer een blije Boss terug die nog lekker verder kan genieten van zijn oude dag; en desnoods dan maar met een kale kop!