info@dierenkliniekoostbetuwe.nl

Een andere identiteit

Ruud was geboren als Ruud, maar toch spreekt men hem de laatste tijd anders aan. Het is niet zo dat een castratie hier invloed op heeft gehad. Hij voelt zich immers mannelijk als altijd, maar hoort gewoon nog amper zijn naam. Ruud is graag op pad, houdt van mensen, een goede kater op zijn tijd, gezelligheid om zich heen en lekker eten. Voor de duidelijkheid gaat het hier om een kat, wiens naam wel lijkt te zijn vergeten.

Het vermenselijken van onze huisdieren zien we steeds meer en dan heb ik het niet over de Chihuahua met een gebreid truitje, de roze halsband met diamantjes of het stoere passende bomberjack bij een Peruaanse Naakthond. Nee, het vermenselijken is op zich wel begrijpelijk als je ziet hoeveel moois onze huisdieren als steeds volwaardiger gezinslid voor ons betekenen. In deze vluchtige wereld helpen ze ons tot rust te komen en doen ze ons beseffen wat er nou echt belangrijk is. De dankbaarheid die dieren uitstralen voor de zorg die je voor ze hebt, het vertrouwen, de lol die je kunt hebben van hun streken of de troost die ze bieden wanneer je verdrietig bent. Ze dragen bij aan ons geluk en verlagen onze dagelijkse stress. Zeker in gevallen van eenzaamheid of posttraumatisch trauma vervullen dieren een ontzettend belangrijke rol in ons leven.

Ook de mogelijkheden in de dierenzorg lijken te vermenselijken. Inmiddels worden in de grotere klinieken kunstheupen gezet of kan een 3D-geprinte plaat helpen om ingewikkelde botfracturen te repareren. Het onderscheid tussen een mensennaam en een dierennaam (voor zover dit afgebakend is) wordt ook steeds twijfelachtiger. Als je bepaalde afspraakonderwerpen in onze agenda zou gaan vermenselijken zal dat waarschijnlijk voor de nodige hilariteit gaan zorgen. Stel dat je in de veronderstelling bent de dagagenda van de huisarts door te nemen en je ziet dat Bram straks langskomt omdat hij last heeft van een aanhoudende stijve plasser, Jeff zijn eigen ontlasting eet, Sophie alsmaar met de kont over de grond schuurt of Bob die teef van een buurvrouw ongewenst heeft gedekt, denk ik dat het goed is dat we niet alles tot de menselijke verbeelding moeten laten spreken.

blog dierenarts dierenkliniek oost-betuwe andere identiteit

Het binnenroepen van de afspraak roept zo nu en dan ook wel eens wat twijfel op. Meestal roepen we het dier bij naam binnen, maar soms vraag ik mij wel eens hardop af of mensen het expres doen om de dierenarts te plagen bij zo’n begroeting. Je snapt dat wij liever de naam van de eigenaar kiezen wanneer de hond zoals afgelopen week ‘Trutje’ heet. Of moet ik de eigenaresse soms recht in de ogen aankijken, Trutje vanuit een volle wachtkamer binnenroepen, terwijl iedereen misschien wel denkt dat ik het zonder enig fatsoen tegen mevrouw heb? Ik denk dat ik achteraf misschien wel heel bewust de diernaam tijdens dat desbetreffende consult geen moment heb uitgesproken: “Hoe is het nu met … ”

Tja, uiteindelijk besef ik nu wel dat het toch eigenlijk echt hun eigen ‘probleem’ is als ze hun dier zo willen apporteren in het park. En mocht je nu denken dat ik voor dit verhaal met ‘Trutje’ een hele grote uitzondering er toevallig uit heb gevist, kan ik je bij deze vertellen dat we drie Trutjes hebben in ons praktijkbestand: een Teckel, een Franse Bulldog en een hoogbejaarde Chihuahua. Je zult er denk ik verder versteld van staan wat voor ‘bijzondere’ namen we nog meer tegenkomen. Aan de andere kant is het ook wel weer geniaal om ‘de Sjaak’ (kat), ‘Professor Moriarty’ (konijn), ‘meneer Pastoor’ (konijn), ‘Beethoven’ (kat), of ‘Shakira’ (hond) binnen te mogen roepen.

Terug naar Ruud. De eigenaren vroegen aan ons of het nog mogelijk was om een naamswijziging door te voeren. Natuurlijk was dit geen probleem en is dit bij lange na niet zo ingewikkeld als wanneer een mens dit zou willen. Ruud had anders moeten wachten totdat hij achttien jaar oud zou worden, wat natuurlijk een beetje oneerlijk zou zijn voor een kat. We waren wel benieuwd naar de achterliggende reden. Wat bleek? De baby thuis kon geen Ruud zeggen maar wel ‘miauw’, en zo geschiedde het. Ruud gaat voortaan door het leven als ‘Meester Miauw’ en we zullen hem de volgende keren dan ook graag zo binnenroepen!