info@dierenkliniekoostbetuwe.nl

Een helpende hand

Drummer Boy is een Labradoodle reu van 6 jaar oud en geboren in Engeland. Sinds 2016 is hij al bekend bij ons in de praktijk, waar hij toendertijd als pup voor het eerst binnen kwam lopen. Al die jaren heeft hij fantastisch werk gedaan als hulphond voor mevrouw, totdat daar afgelopen april een einde aan moest komen.

Sinds de komst van de pup Jobke is Drummer Boy al maanden enthousiast in de weer om haar klaar te stomen als gecertificeerd hulphond. Een aantal jaren geleden heeft hij zo ook zijn nichtje Molly grootgebracht, welke nu onvoorstelbaar mooi en dankbaar werk levert voor een eigenaresse met een spastische spierziekte.

Drummer Boy en de jonge Jobke vullen elkaar steeds meer aan in huis. Wanneer er een ondergoed uit de ladekast moet komen dan doet Jobke de lade netjes open, maar kijkt ze graag nog even af hoe haar grote voorbeeld deze dan op zijn manier weer dichtdoet. Het moet een mooi gezicht zijn om die twee zo samen te zien werken. Drummer Boy heeft op zijn beurt dit soort handelingen zelf ook ooit mogen leren van Sunny, welke helaas nu niet meer leeft. Het is bijna als grootouders die hun kleinkinderen allerlei vaardigheden leren, van generatie op generatie. Dankzij honden als Drummer Boy en een eigenaresse die zich hiervoor blijft inzetten, gaat waardevolle kennis niet verloren en blijven er honden opgeleid worden die hard nodig zijn voor hulpbehoevende mensen.

Amper een maand geleden hebben we Drummer Boy dan toch in bescherming moeten nemen. Zelf zou hij het nooit toegeven, want pijn geeft deze ontzettend lieve Labradoodle zelden aan. Het viel echter al wat langere tijd op dat het oppakken van spullen steeds minder goed verliep en de kracht in de bek meer en meer leek te ontbreken. Na diverse specialistische diagnostiek en behandelingen hebben we uiteindelijk wel samen moeten constateren dat Drummer Boy afgekeurd moest worden vanwege deze beperkingen. Het zou niet eerlijk meer zijn om hem veelvuldig dingen te laten oppakken met de bek. “Drummer Boy behoort zeker tot een van de meest fantastische hulphonden die ik ooit heb gehad,” aldus het huidige baasje.

Begin mei vonden we bij hem plots een woekering onderaan de kaak. Je mocht er zo aan voelen en pijn gaf hij niet aan, maar de streng was een vreemde en dat beviel ons niet. Kon het kanker zijn? En zo ja, in hoeverre zou dit dan behandelbaar zijn? Zulke bulten zijn altijd spannend. Onder narcose hebben we eerst een kaakfoto gemaakt en konden we de streng vervolgen tot in de bek. Onderop bij de tong zat een minuscuul klein gaatje wat ons op het juiste spoor zette. Het strengetje werd opengesneden en daar kwam tot onze grote verbazing een soort naaldje of spijkertje bovendrijven. Het bleek te gaan om een kantklosspeldje van het fijnste type: een ware verrassing maar gelukkig ook direct een goede verklaring voor de zwelling!

De eigenaresse was heel erg opgelucht. Ze denkt dat tijdens het hobbyen een kantklosspeldje op de grond moet zijn gevallen. Drummer Boy heeft dit netjes willen opruimen, maar hierbij is het fijne naaldje waarschijnlijk met het oppakken onder de tong weggeschoten. Deze is vervolgens verder gaan migreren en heeft als een soort splinter die zich eruit probeert te wurmen de woekering bij de kaak veroorzaakt. Toch heeft hij nooit iets van pijn of ziekte aangegeven, terwijl we toch echt ter hoogte van dat scherpe speldje gevoeld hebben. Een bijzondere vondst mag het zo zeker genoemd worden, en dat past dan ook wel weer bij zo’n bijzondere hond!

een helpende hand operatie hond blog dierenarts